Cizrnové placky s rajčaty
4.9.2017
Placky z luštěnin, které zasytí, pochutnáte si na nich a dodáte jimi spousty vlákniny pro zasycení a doplníte i pěknou dávku vitaminu vit. B, železa, fosforu a kyseliny listové.
Časová náročnost: Příprava 20 minut, pečení 45 minut
Počet porcí: 4-6
Suroviny:
- 800 g uvařené cizrny
- 1 velké rajčehrst libečku
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce chia semínek namísto vejce
- 1 polévková lžíce Moringa flaků
- ¼ lžičky soli
Postup:
Z uvařené cizrny si ponecháme slitou vodu, oddělíme asi ¼ uvařené cizrny, dáme ji stranou, zbytek rozmixujeme na kaši, malé kousky nevadí. Dle potřeby po lžících během mixování přidáváme vodu z vyvařené cizrny, ale opatrně, abychom neměli hmotu příliš řídkou, potřebujeme, aby byla kompaktní. Spolu s vodou z cizrny přidáme i chia semínka, sůl, nasekaný libeček, Moringa flaky, najemno nakrájené rajče a prolisovaný česnek. Takto společně necháme cca 10 min odstát, chia semínka trochu nabobtnají a nahradí nám vejce v těstu. Pokud je těsto po deseti minutách dostatečně tuhé, abychom z něj mohli dělat placky ala bramboráky, je to v pořádku a přidáme zbytek uvařené cizrny v celých kuličkách. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme část zbylé cizrny, také rozmixujeme a dodáme hustotu. Takto nachystanou směs dáváme na plech s pečícím papírem polévkovou lžící, vytvarujeme placku a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 45 min.