Bezlepkové bramborové noky s lilkem, rajčaty a luštěninovým bešamelem
1.9.2017
Bešamelová omáčka z luštěnin s noky bez lepku. I takto se dají nachystat oblíbené pokrmy ve zdravé variantě. Vegetariánská varianta, která by neměla chybět v jídelníčku i těch, kteří jinak běžně maso konzumují.
Suroviny:
- 600 g předem uvařených brambor ve slupce
- 200 – 250 g mouky – doporučuji v poměru 50:50 zkombinovat mouku čočkovou a kukuřičnou polohrubou
- 1 vejce
- 1 lžička himalájské soli
- 1 lilek
- 6 rajčat
- 1 lžíce provensálského koření
- 2 lžíce moringa flaků
- 5 lžic oleje olivového nebo řepkového
- 6 lžic Hrašky na zahušťování
- 200 ml mléka
- špetka pepře
Postup:
Jako první si dáme v malém pekáčku péct nakrájený a mírně osolený lilek, rajčata můžeme nechat celá, nenakrájená. Pokapeme olivovým olejem a přiklopené pečeme na 200 st. 45 minut.Předem vařené brambory oloupeme ze slupky a nastrouháme najemno a necháme si je připravené v míse a mezitím si nachystáme bešamel. Bešamel si nachystáme tak, že si na hlubší pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, přidáme k němu 6 lžic Hrašky a cca 5 minut společně mícháme tak, aby vznikla hustá kaše. Postupně pak ke kaši přiléváme mléko, mírně osolíme a přilijeme asi 300 ml vlažné vody, přidáme špetku barevného pepře, pořádně odspoda promícháme a při nízké teplotě za občasného míchání vaříme 20-25 minut.
Zatímco se nám vaří bešamel si k nastrouhaným bramborám přidáme sůl, vejce a čočkovou i kukuřičnou mouku a rukama promneme brambory s ostatními surovinami tak, aby se nám vše spojilo dohromady. Dáme si vařit vodu do většího hrnce. Z kompaktní hmoty vytvoříme delší válečky a z nich odkrajujeme noky, minimálně velikosti 3 cm a v průměru 2 cm, aby se nám nerozvařiliy. Noky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 7-8 min a poté podáváme s pečenou zeleninou a bešamelovou omáčkou.