Plněná dýně Hokkaidó s kuskusem
25.9.2017
Voňavá plněná dýně, jídlo, které svou barevností přitáhne oko a potěší na chuť. Ideální pro chladné dny, zahřeje, zasytí a dodá zejména v zimě chybějící živiny, vlákninu a velkou dávku minerálních látek.
Časová náročnost: Příprava 20 minut, pečení 70 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 3 hrsti čočkového kuskusu (směs z pšeničné a čočkové mouky)
- 2 stroužky česnekusnítka libečku
- 2 jarní cibulky
- 2 červené papriky
- 2 lžíce Moringa flaků s oreganem
- ¼ lžičky solipůl hrsti slunečnicových semínek
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Dýni opláchněte a celou i se slupkou dejte péct do trouby na 160-170 st. na 1 hodinu. Zhruba po 40 minutách pečení si nachystejte do mísy čočkový kuskus, osolte jej a zalijte vroucí vodou tak, aby nad ním bylo stejné množství vody jako je kuskusu, přiklopte a nechte nabobtnat.
Na pánvi si rozehřejte olivový olej, vsypte do něj na malá kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou červenou papriku a opékejte zhruba 5-10 min s podmícháváním. Přidejte slunečnicová semínka, nasekané oloupané stroužky česneku a najemno nasekaný libeček, moringa flaky s oreganem, promíchejte a vsypte do zeleninové směsi kuskus.
Společně na mírném plameni asi minutu míchejte, poté odstavte a vyndejte z trouby dýni. Dýni po vytažení z trouby rozkrojte podélně tak, aby vám vznikly dvě „mističky“, vydlabejte z ní semínka, naplňte směsí kuskusu a zeleniny a vraťte na 10 min do trouby pro mírné zapečení.