Čočková kaše s vlašskými ořechy a fazolkami
6.9.2017
Nevšední úprava červené čočky, která zasytí a dodá potřebný vitamin B a v kombinaci s ořechy také tolik potřebné zdravé tuky.
Časová náročnost: Příprava 10 minut, vaření 30 min
Počet porcí: 3
Suroviny:
- 300 g červené čočky v suchém stavu
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžičky lahůdkového droždí
- 2 jarní cibulky
- 350 g fazolek, mohou být i mražené – zelené nebo v kombinaci zelené a žluté
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce Moringa flaků s oreganem
- bylinky na dochucení – oregano, pažitka
- ½ lžičky kurkumy
Postup:
Červenou čočku nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby nad ní bylo stejné množství vody do výšky jako je v hrnci čočky. Nesolíme ji, ale přidáme kurkumu, promícháme a pozvolna dusíme zhruba 15 min. Čočka postupně nasaje vodu a změkne. Poté co je čočka měkká ji necháme na plotně, osolíme a necháme ještě 10 min dojít, aby vytvořila kaši.
Mezitím si mírně rozehřejeme olivový olej, přidáme na něj jednu nasekanou jarní cibulku, fazolky, posypeme je lahůdkovým droždím a restujeme zhruba 5 minut za častého míchání. Poté stáhneme teplotu, přidáme vlašské ořechy, které můžeme předtím nasekat na menší kousky, přiklopíme a při mírné teplotě necháme změknout zhruba 10 minut za občasného míchání, v závěru přisypeme Moringa flaky a necháme dojít.
Do hotové čočky pak přidáme špetku soli, nasekané bylinky, můžete použít třeba oregano, které hezky provoní a malý kousek pažitky, vhodné je přidat i jednu z jarních cibulek najemno nasekanou.