Proč je moringa tak zázračná

23. 8. 2018 V tomto článku jsou do podrobna rozebrány vlastnosti Morigny a dozvíte se její zdravotní význam a prokázané účinky.

Zdravotní význam a prokázané účinky Moringa oleifera V Evropě i mimoevropských rozvinutých zemích se stále více lidí obrací od nezdravé stravy plné rafinovaných potravin, polotovarů, tučných surovin s minimem živin a vitaminů na potraviny s vyváženou skladbou a prospěšné jejich zdraví. Vymezil se tak i pojem superpotravina, což jsou produkty s vysokým obsahem zdraví prospěšných živin, vitaminů a minerálních látek, které doplňují a podporují zdravou a vyváženou stravu. Superpotraviny proto nejsou vyhledávány jen lidmi, pro které se zdravá výživa, případně veganství a vegetariánství stalo životním stylem, ale i lidé, kteří konzumují vše, jen si hlídají složení potravin a chtějí, aby to, co do sebe přijmou, mělo pozitivní účinek na jejich zdraví. Superpotraviny dokáží vykrýt i některý nedostatek mikro a makronutrientů ve stravě, pokud daný člověk trpí nějakou nesnášenlivostí či alergií na určitý druh potraviny nebo suroviny, které musí ze svého jídelníčku zcela eliminovat, a tím se tak připravuje i o důležité složky, které by jinak v daném jídle běžně přijal. Navíc, v dnešní době plné stresu, obav o svou budoucnost a finančního zajištění sebe a svých blízkých, se většina obyvatel rozvinutého světa přestali zabývat tím, co pijí a konzumují, protože jednoduše nemají čas, či je to jednoduše nezajímá. Většinu času tráví prací, stresují se při dopravě domů a to poslední je přemýšlet nad tím, co si pak dají na večeři. Jen ať je to rychle připravené a ať to rychle sní. Přitom jen stačí trochu zpomalit a zapřemýšlet se o svém konání. Vše zkonzumované Vaše zdraví ovlivní. Nemusíte však denně jíst jen zeleninu, omezovat se moc v jídle, vyřadit nadosmrti své oblíbené jídlo. Stačí na začátek jídelníček trochu odlehčit, omezit doslazování, ochucené mléčné výrobky, tučné uzeniny a konzervy, ke každému jídlu jíst zeleninu (k jogurtu s vločkami čerstvé ovoce). Samozřejmostí je pravidelný pohyb, kterým si neublížíte, a bude Vás bavit. Není důležité se zničit a vyhladovět, ale změnit uvažování sám nad sebou a změnit to pozvolna. Často lidem chybí i základní vitaminy a minerální látky, proto vidím jako dobrý podpůrný doplněk i na dlouhodobější užívání právě Moringa oleifera. Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je. Je to strom, který pochází z oblasti pod Himalájemi v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Afghánistánu, ale v současnosti se Moringa rozšířila už i v tropech v Asii či Americe. Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Proto se s ní můžete setkat nejen v gastronomii, lidovém léčitelství u původních obyvatel a objevitelů, v Ájurvédském léčitelství, ale i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Její velkou výhodou je i to, že se dá spotřebovat celá rostlina, od kořenů, přes kůru, po plody a květy. Nejčastěji se však u nás můžeme setkat s výrobky z listů Moringy. Je ale například známo, že šťáva z plodů Moringy má vysoký obsah vápníku, vitaminů skupiny B, draslíku a také bílkovin. Po celé Africe i Ásii můžete najít rostlinu jako zeleninu v polévce a dalších zeleninovo-masových pokrmech. Není proto divu, že ji lidé znají a používají již více, jak 4000 let! Složení Moringy je velmi pestré, obsahuje celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Je významným zdrojem rostlinné bílkoviny.

Konkrétně je významným zdrojem vitaminu A, což je významný vitamin pro správný zrak, správnou funkci a zdravý vzhled pokožky a imunitního systému. Obsahuje dále vitaminy skupiny B – thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, pyridoxin B6, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Vitamin D je známý vitamin rozpustný v tucích, který napomáhá vstřebávání vápníku do těla do kosti, jsou prokázané jeho účinky proti množení bakterie Mycobacterium tuberculosis. Vitamin E je rovněž další antioxidant, který chrání naše tělo zevnitř i z vnějšku proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K.             Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík.

Z organických látek bych chtěla jmenovat významné zastoupení mastných kyselin omega-3 a omega-6 ve správném a pro tělo dobře zpracovatelném poměru. Tyto mastné kyseliny ochraňují tělo proti rizikům aterosklerózy, infarktu či mrtvice. Přítomné omega-9 mastné kyseliny pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v těle a vláknina v této zázračné rostlině zabraňuje zpětnému vstřebání žlučových kyselin a tím i cholesterolu z tlustého střeva zpět do krevního řečiště. Důležité je také zmínit komplex antioxidantů. Ty mají tu vlastnost, zhášet volné radikály, chránit buňky před poškozením a ovlivňují rakovinné bujení v těle. S čím vším Vám může Moringa pomoci? Již výše je zřejmé, že spektrum užití Moringy je opravdu široké a pomůže opravdu od mnoha nemocí a zdravotních obtíží. Je vhodné ji užívat pro vysoký obsah železa na chudokrevnost, pro antioxidanty na revmatoidní artritidu a bolesti kloubů, pro vitaminy na problémy astmatického charakteru. Upravuje stolici, omezuje vznik průjmových onemocnění a zácpy díky vysokému obsahu vlákniny, dokáže regulovat hladinu krevního cukru a tím pomáhat i v léčbě diabetu mellitu II. typu, dále ulevuje od bolestí žaludku, chrání střeva před poškozením, před duodenálními a ulcerózní kolitidou. Dále byly prokázány očistné účinky na játra, ledviny, žlučník. Díky vláknině a vysokému množství antioxidantů a draslíku pomáhá regulovat krevní tlak, díky tomu snižovat otoky a zlepšovat cirkulaci lymfy, snižovat dušnost a díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek pomáhá posilovat imunitní systém. Je známo, že největším imunitním orgánem je celý trávicí systém. Moringa a její složky pomáhají, společně s vyváženou stravou, chránit bariéru střeva před poškozením a invazí bakterií a chrání tak naše tělo před infekcemi. V neposlední řadě bylo zjištěno, že Moringa je velmi vhodná i pro kojící ženy, protože zvyšuje produkci i kvalitu mateřského mléka. Baktericidní účinek byl prokázán i u Helicobacter pylori. Jde o bakterii, která se může přemnožit v žaludku a v kombinaci s kyselinou chlorovodíkovou v žaludečních šťávách poškodit žaludeční stěnu, čímž vede ke vzniku žaludečního podráždění ke vředům.

Moringu můžete pořídit v mnoha formách, sušené drcené v kapslích pro snadné i rychlé užití, nebo i ve formě drceného či celého listu, ze kterého si můžete udělat lahodný čaj.

Čaj je vhodný i pro děti i pro kojící matky, seniory, diabetiky, pacienty s Crohnovou chorobou nebo alergií na mléko či lepek. Prostě výrobek vhodný pro všechno naleznete ZDE!

https://www.prozdravi.cz/moringa-oleifera-flakes-30-g.html

A zde se hodí přání, na zdraví!

Markéta Rozinková, Mgr., Ing., nezávislá výživová poradkyně        

Fotogalerie